Teaching Course 1
Year in review – Sleep mechanisms and functions
The three speakers will review the recent publications devoted to sleep mechanisms and functions both in humans and animals. They will in particular review latest breakthroughs in circadian regulation, role of sleep in learning and memory, neuronal network responsible for the sleep-waking cycle, translational studies on the mechanisms at the origin of RBD, narcolepsy, insomnia and sleep apnea.
- Circadian System
Tom de Boer (Leiden, NL) | 09:00 – 10:10 (70 min)
- Human sleep functions
Philippe Peigneux ( Brussels, BE) | 10:10 – 11:20 (70 min)
- Sleep mechanisms and functions
Pierre-Hervé Luppi (Lyon, FR) | 11:20 – 12:30 (70 min)
Course chairs: Tom de Boer, Philippe Peigneux, Pierre-Hervé Luppi
Teaching Course 3
Without sleep but during sleep – the dilemma of cardio-respiratory polygraphy. A practical scoring course.
The use of cardiorespiratory polygraphy in sleep medicine, in particular in the diagnosis of sleep disordered breathing, is widespread within Europe. Numerous validation studies have demonstrated the strengths and limitations of the methodology. However, as we aim to diagnose medical conditions and disorders associated with sleep, the method of polygraphy is limited due to the fact that no EEG-based parameter is included to detect or exclude sleep, sleep stages or arousal from sleep. This teaching course aims to give practical advice, based mainly on case demonstrations, how the use of cardiorespiratory polygraphy can give the users essential information on relevant sleep disorders despite the above mentioned conceptual dilemma. Hopefully, this course helps you to work more sophisticated with cardiorespiratory polygraphy and to be aware but also to overcome its limitations.
- Knowledge and logic behind current scoring guidelines
- How to distinguish between wakefulness and sleep during cardiorespiratory polygraphy (CRPG)?
- Differential diagnosis central and obstructive breathing disorders
- Cardiovascular manifestations of sleep-related breathing disorders
- Motor disorders during sleep - the picture in the CRPG
- Referrals within the hospital: Acute disease and their manifestations during sleep
During the course the following will be discussed:
- Sleep-related respiratory disturbances - a bit more tricky cases
- Monitoring of ventilator treatment - sleep doctor's nightmare?
- Emergency consultation and consultant measurements at the hospital - A new dimension for sleep unit?
- Not a real apnea - but strange! Some diagnoses from the ICSD in the CRPG!
(ICSD = International classification of sleep disorders
- Introduction: Scoring cardiorespiratory polygraphy: Rules, obstacles and strategies
Ludger Grote (Gothenburg, SE) | 9.00-9.20 (20 min)
- Scoring of central sleep disordered breathing events
Hartmut Schneider (Baltimore, USA) | 9.20-9.40 (20 min)
- Arterial tonometry: A new approach to address diagnostic procedures with level 3 devices
Theory and practical examples
Hartmut Schneider (Baltimore, USA) and Ludger Grote (Gothenburg, SE) | 9.40-10.15 (35 min)
- Short break | 10.15.10.30 (15 min)
- Sleep medicine clinics
Practical scoring of patients cases studied with cardiorespiratory polygraphy
– a guided, interactive scoring session
Ludger Grote (Gothenburg, SE) and Hartmut Schneider (Baltimore, USA) | 10.30-12.30 (60 min)
Teaching Course 5
Techniques in sleep research and medicine
The course is intended to present to the participant an overview of basic and advanced methods in sleep evaluation and measures. The information is intended for participants interested into human sleep research and sleep medicine.
- Evaluation of sleep and daytime function: Questionnaire - uses, application and limitations in sleep research and medicine
Professor Dieter Rieman (Heidelberg, DE) | 09:00 – 09:35 (35min)
- Polysomnography/polygraphy. Indications, evaluation, uses of manual, semiquanted and quantitated evaluations. Pro and cons
Professor Poul Jennum (Copenhagen, DK)| 09:35 – 10:10 (35 min)
- Measures for vigilance: Multiple Sleep Latency Test (MSLT), Maintenance Wakefulness Test (MWT), The Sustained Attention to Response Test (SART). Strength and limitations
Professor Markku Partinen (Helsinki, FI)| 10:10– 10:45 (35min)
- Circadian measures: Actigraphy, temperature. Wearable devices for long term polygraphic recordings, smart phones in sleep research.
Professor Thomas Penzel (Berlin,DE) | 10:45 – 11:20 (35min)
- Imaging techniques (visualization of brain structures including brain stem and midbrain, fMRI, PET, others)
Professor Dario Analdi (Genoa, IT)| 11:20 -11:55 (35min)
- Molecular methods in diagnosing sleep and sleep disorders (orexin, melatonin, cortisol, MCH, adenosine, histamine, GWA)
Professor Yves Dauvilliers (Montpelier, FR)| 11:55- 12:30 (35min)
Course Chair: Professor Poul Jørgen Jennum (Copenhagen, DK)
Teaching Course 2
Year in review - Clinical
A description of the teaching course will follow soon.
- Sleep related movement disorder M. Manconi (Lugano, CH)| 13:00 - 14:10 (70 min)
- Narcolepsy and hypersomnia Y.Dauvilliers (Montpellier, FR)| 14:10 - 15:20 (70 min)
- Sleep disordered breathing (SDB) W.Randerath (Solingen, DE)| 15:20 - 16:30 (70 min)
Teaching Course 4
Digital Sleep: Internet and Smartphone Application for Sleep
A description of the teaching course will follow soon.
- Digitalization, miniaturization and networks: medicinal-technical innovation for sleep medicine. H. Malberg (Dresden, DE)| 13:00 - 14:10 (70 min)
- Mobile and wearable systems for monitoring sleep and sleep disorders W.Karlen (Zürich, CH)| 14:10 - 15:20 (70 min)
- Can we use smartphone behavior to learn how sleep-wake disease impacts our day-to-day lives? A.Ghosh (Leiden, NL)| 15:20 - 16:30 (70 min)